mesélő kerámiák, kerámia mesék

2018. április 05. 20:13 - foenx

Fagyálló vagy sem?

Fagyálló vagy sem?

 

A bonsait nevelők egyik igen sarkalatos problémája a kerámia tálakkal kapcsolatban, hogy fagyállóak e vagy sem.

 

Kültéri bonsaioknak a téli viszontagságokat is ki kell állnia ahhoz, hogy minél közelebb legyen a természetes növekedéshez, a növény eredeti körülményeihez.

 

De mit jelent egy bonsai tálnál, hogy fagyálló?

 

Mekkora mínuszokat kéne kibírnia annak az edénynek? Én azt gondolom, hogy ha egy növényt olyan erős és tartós fagynak teszünk ki, ahol a jeges föld már szétrepeszti a tálat, abba a bonsaiunk is belenyekken, ha túléli! Nem véletlenül takarják a tálakat a tapasztaltabbak télire valamilyen mulccsal, levelekkel, ami nem engedi, hogy a föld teljesen átfagyjon. Gondolj bele, hogy az a dagadó jég gyakorlatilag szétzúzza a gyökereket!

 

De tegyük fel, hogy jól takart földön kemény mínuszok támadnak, és a hajnali mélyponton megfagy a bonsaiunk földje.

 

Mi is a gond ezzel a fagyás dologgal?

 

A víz és a cserép tulajdonságaiból fakad.

 

Az égetett cserép, vagy terrakotta porózus tulajdonsággal bír, vagyis úgy issza be a vizet, mint a szivacs!Ez ugye jó dolog, mikor egy mázatlan vizeskorsóba töltött vizet az ezeken a pórusokon át párolgó víz szépen lehűti nyáron? De ha ez a víz elkezd fagyni, és a sűrű, 4 °C-os víz dagadni kezd, nincs kegyelem az anyagnak!

 

Mert hogy a víz nagyon különleges tulajdonságokkal bír! Tudtad például, hogy a 4°C-os víz a legsűrűbb? Aztán ahogy hűl és megfagy 9%-kal megnő a térfogata! Ez a tulajdonsága az, ami szétrepeszti még a gránitot is.

A jég kétfelől is veszélyes egy cserép edényre: kívülről és belülről egyaránt tönkre teheti.



Kívülről a cserepet úgy töri szét a jég, hogy a nedves föld, ha magas a víztartalma, csak dagad és dagad, és nincs az az anyag, ami ellenáll neki! Az üveg, ugye fagyálló anyag, de ha vízzel tele beteszed a fagyasztóba , meg fogja adni magát! Fagyasztóban felejtett sörös üveg? Pláne pezsgős! Meg van? Széttört üvegcserepek közt egy palack formájú jégsör. Lezárt műanyag palacknak erősen ki fog dudorodni a feneke hasonló viszonyok közt.

Mi tehát a megoldás?

A belső jégre az agyag porózusságát kell lecsökkenteni vagy lezárni. Lezárni a mázzal tudjuk, de ha a máz nem fed mindenhol, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad.

Az agyag sűrűségét az összetételével lehet szabályozni. Ezzel lehet elérni, hogy ne vegyen fel, csak (szabvány szerint)max. 0.5-2%vizet. Gyakorlatban a 6% -nál kisebb vízfelvételű cserép már nem fagy szét. Ehhez kellően tömörre kell égetni az agyagot. A mészben szegény agyagok 980 – 1050 C körül már kellően tömörre égethetők. Magyarország területén viszont leginkább meszes agyagot lehet találni. A meszes agyagok tömörödése 1100 C fölött van, közel az olvadáspontjukhoz, ezért kis porozitású termékek gyártására kevéssé alkalmasak.

Hogyan tehető mégis fagyállóvá a meszes agyagból készült porózus cserép?

Egy régi módszer szerint a magas mész tartalmú agyagból készült kerámiát úgy védik meg, hogy rögtön az égetés után még melegen vízbe mártják, vagy a teljes telítődésig vízben áztatják 2 – 3 napig. A cserépben levő égetett mész (CaO) ekkor hidratálódik és a masszának az égetéskor felszabadult kovasav tartalmával reagál. A folyamat hasonló, mint a cement kötése, és az eredmény egy megkeményített cserép. Fontos, hogy a mész tartalom egyenletesen legyen eloszolva, ne legyenek durva szemcsék.

 Az így előkezelt tárgyat, pl. kerti edényt az ismételt kiszárítás után célszerű még valamilyen impregnáló anyaggal (pl. szilikon vagy akril oldat) kezelni, a vízzáróság és ezáltal a fagyállóság javítása érdekében.

A másik megoldás az agyag összetételének megváltoztatása. A porcelán például szinte pórusmentes.

Ezért ha valaki azt írja, hogy az edény fagyálló, mert magas hőfokon lett kiégetve, most már tudjuk, hogy nem ez az egyetlen út a fagyállóság eléréséhez.



A kívülről támadó jég, vagyis a földben megkötött víz fagyásakor dagadni kezdő jég ellen a föld összetételével, nedvességtartalmának csökkentésével illetve lazításával védekezhetünk, illetve az edény formája is segíthet, ha a növekvő jég nincs bezárva, vagyis az edény teteje nem befelé fordul. Ajánlatos esetleg a drótozáson is lazítani a tél elején.

De ez már a bonsai nevelő felelőssége!

 

Okosabbak lettünk? Most már tudjuk a tuti frankót? Hogy melyik cserép fagyálló és melyik nem?

 

Sejtésem szerint okosan hagyatkozhatunk az ősbizalmunkra, a szimpátiánkra, a jó hírre, ha edényt veszünk a fáinknak.

 

DE most már nem halunk meg hülyén!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foenxceramic.blog.hu/api/trackback/id/tr3313672650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mesélő kerámiák, kerámia mesék
süti beállítások módosítása